Releasefesten för Längtansresan

Det är nu drygt två veckor sedan releasefesten för Längtansresan gick av stapeln på Göteborgs Litteraturhus. Så här i efterhand konstaterar jag som debuterande författare att det här att ha en fest och fira utgivningen av boken är något av det roligaste man kan göra! Här kommer en liten sammanfattning av mina intryck av bokreleasen, för er som var där – och för alla er som inte kunde komma.

Emelie Ljungberg signerar böcker
Emelie Ljungberg signerar sin bok Längtansresan (foto: Stina Flodén)

Göteborgs Litteraturhus – en bra lokal

Lokalen var i det närmaste perfekt! Göteborgs Litteraturhus hyr ut lokalen till ett mycket förmånligt pris för releasefester och den kan verkligen rekommenderas. Mysig, ändamålsenlig och välutrustad.

Jag fick lite skrämselhicka vid visningen av lokalen när de sade att den lämpar sig bäst för sällskap mellan 40-80 personer och det redan var över 100 som anmält sig till festen. Men, lokalen får ta in 120 personer. Vi blev drygt hundra och det gick utmärkt! Enda minuset var att ventliationen inte var anpassad för så många och trots öppet fönster var det väldigt varmt. Jag svettades…

Utsikt från Göteborgs Litteraturhus
Göteborgs Litteraturhus – fin lokal med vacker utsikt

Många gäster och fina presenter

Jag är oerhört glad och tacksam över att så många ville komma på releasefesten för Längtansresan och höra mig berätta om boken och om hur det är att vara ofrivilligt barnlös. Gästerna var en salig blandning av familj, barndomsvänner, nyare vänner, vänner från skrivarkurser, Instagramvänner, vänner från diverse IVF- och äggdonationsforum, gamla klasskompisar och kollegor. Tre vänner hade dessutom tagit med sig hela sin bokklubb till festen. Tänk att min bok redan är föremål för bokcirkelläsning! Det känns stort.

Jag hade på förhand sagt att man gärna fick köpa en extra bok och ge bort istället för att ta med en massa presenter. Många köpte faktiskt en extra bok, men jag fick förstås en del presenter ändå. Fina blombuketter (en av dem står fortfarande), en orkidé, flera flaskor bubbel (som jag dock hoppas att jag inte kommer att kunna dricka upp på ett tag) och lite andra godsaker.

Presenter på releasefest
Blommor, blommor, blommor och bubbel….

Bubbel, snittar och mingel

Mamma fattade posto i entrén och prickade av alla som kom, en uppgift som passade min glada och sociala mamma utmärkt. Själv stod jag innanför dörren, hälsade välkomna och visade gästerna vidare in i lokalen till mat och dryck.

Jag bjöd på ett glas välkomstbubbel och egenhändigt gjorda snittar – små tunnbrödsrullar med olika färskostfyllning, gurkor med fetaost & granatäpple samt smördegssnurror med västerbottenost. Plus lite majschips och smågodis. Därefter fanns det öl och vin att köpa till självkostnadspris i baren som bemannades av mina fina syskonbarn. Det är bra med en stor familj!

Välkomstbubbel och snittar

Intervju och högläsning ur Längtansresan

När alla hade minglat en stund och de flesta hade kommit förflyttade jag mig till en av fåtöljerna på scenen. I den andra fåtöljen satt Ulrika Jannert Kallenberg – journalist, författare och översättare – som varit redaktör för Längtansresan och även skrivcoach och god vän under processen. Hon var också tillsammans med Ann Ljungberg kursledare på skrivarkursen i Ljungskile 2016 där jag först började skriva på Längtansresan. Läs gärna mer om Ulrika, hennes fantastiska bok “Döden ingen talar om” och hennes skrivtjänster på hennes hemsida.

Intervju med författaren Emelie Ljungberg
Ulrika Jannert Kallenberg intervjuar författaren Emelie Ljungberg

Ulrika intervjuade mig om boken och ställde dels frågor om själva skrivprocessen, utgivningen och hur det är att skriva självbiografiskt, dels om hur det är att vara ofrivillig barnlös. Jag svarade på frågorna och läste ibland korta stycken ur Längtansresan som i sig gav svar på frågan. Under höjdpunkter på min Instagramsida kan ni höra mig läsa ett stycke ur boken. För er som missade intervjun finns den att titta på om ni besöker min YouTube-kanal. Eller se direkt här:

Boksignering och försäljning

Efter intervjun satte jag mig vid ett bord och signerade böcker. Jag hade redan i förväg haft ett erbjudande till festdeltagarna om att swisha pengar och få en färdig kasse, så det fanns redan innan releasefesten 59 färdiga bokkassar att hämta vid dörren när man gick hem.

Signerade böcker
Förhandsbeställda kassar med personligt signerade exemplar av Längtansresan

Är väldigt glad att jag sålde så många böcker i förväg, annars hade jag verkligen fått skrivkramp… Det blev ändå 19 böcker ytterligare sålda på själva festen. Summa summarum 78 sålda böcker! Jag hade 60 som mål (eftersom jag visste att många hade köpt boken redan innan), så jag är mer än nöjd.

Nöjd författardebutant – Emelie Ljungberg – på releasefesten för Längtansresan

Stort varmt tack till alla som kom på releasefesten och alla som vill läsa boken! Festen var helt perfekt – enda felet var att den inte varade längre så att jag hade hunnit prata mer med alla…

3 thoughts on “Releasefesten för Längtansresan

Add yours

  1. Det var en väldigt lyckad releasefest! Precis så vill jag att min också ska vara när det blir dags…:)

    Kram Bibbi

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: