Bokmässan 2019

Två veckor har gått sedan jag första gången deltog på Bokmässan i Göteborg som författare. Det var så intensiva dagar att det känns som mycket längre sedan. I det här inlägget ska jag försöka summera mina intryck och höjdpunkterna från bokmässan. Även om det redan känns långt borta och helt overkligt…

Jag fick utställarkort för den dag jag skulle signera böcker i Idus monter – söndagen. Men, jag hade turen att vinna två gratisbiljetter i Tidningen Skrivas tävling och att få en biljett av en författarkollega som inte behövde den, så jag behövde inte betala inträde alls, vilket var väldigt skönt. Det är rätt svårt att gå plus på mässor och signeringar.

Bokmässan – torsdag

På torsdagen begav jag mig direkt till Idus monter och hälsade på alla som jobbar på förlaget, som jag tidigare bara har haft mailkontakt med. De var precis lika gulliga och positiva i verkligheten och det var så roligt att få ett ansikte på alla! Ulrika, Åsa, Mattias, Märta, Alexandra och Mats. Min grafiker Sandra var föräldraledig, så henne fick jag tyvärr inte träffa.

Idus förlag monter Bokmässan 2019
Idus förlags fina monter, strategiskt placerad precis nedanför rulltrappan.

Jag tog det ganska lugnt på torsdagen, för att orka med kvällens mingel. Så jag hängde en del på andra våningen där det var lite lugnare och lyssnade på lite gratisseminarier. På kvällen var det mingel i Idus monter och det var roligt att hälsa på lite andra Idusförfattare. Jag hängde mest med min redaktör Ulrika Jannert Kallenberg. Efter minglet hos Idus gick vi vidare till Bokmässans after work, men var lite för trötta och hungriga för den höga musiken (och mingelmaten var slut), så vi gick ut och åt. Ulrika, jag, Annika Bengtsson på GRIM förlag och Ulla M. Nissen som jag känner sedan tidigare från skrivarkurserna i Ljungskile. Trevlig kväll.

Emelie Ljungberg och Ulrika Jannert Kallenberg på Bokmässan
Jag och min fantastiska redaktör Ulrika Jannert Kallenberg.

Bokmässan – fredag

På fredagen började jag morgonen med att åka till Ljungskile och få hjälp med ett Intralipiddropp… Kom sedan ner till Göteborg lagom till lunch på Ristoria tillsammans med ett tiotal andra Idusförfattare. Det var verkligen supertrevligt! Väldigt roligt att lära känna några andra författare från förlaget och höra om deras böcker. Det blev förstås en del prat om min bok också och som vanligt när jag berättar om boken så är det åtminstone ett par stycken som berättar att de också gått igenom IVF och/eller missfall. Det känns fint att andra delar med sig av sina historier.

Efter lunchen gick jag runt en del på mässan och jag sålde en del böcker också till människor som visste att jag skulle vara där och hörde av sig till mig. Så jag sprang lite fram och tillbaka till montern för att signera böcker, trots att det inte var “min dag”. På eftermiddagen var det bara en bok kvar av de tio förlaget haft med sig och eftersom jag hade bilen så åkte jag hem och hämtade fler böcker. Ett angenämt och lättlöst problem. När jag kom tillbaka träffade jag en journalist som frilansade för sajten villhabarn.se och pratade en stund med honom. Här kan ni läsa artikeln som intervjun utmynnade i.

Artikel om Emelie Ljungberg och Längtansresan på villhabarn.se
Artikel om mig och Längtansresan på villhabarn.se.

Fredag kväll var jag på aktivitet utanför mässan – Skrivhäng Göteborg på Göteborgs Litteraturhus (där jag också hade min releasefest). Skrivhänget var arrangerat av Sanna MacDonald som skrivit den fantastiska lilla pärlan – Om allt vore annorlunda – och Hedvig van Berlekom, en annan Idusförfattare som tillsammans med sin mamma Ann Beskow skrivit romanen Stigarna, som jag inte har läst ännu, men som har vissa gemensamma nämnare med min egen bok och som jag ser fram emot att läsa. Sanna och Hedvig berättade lite om sina böcker och sedan minglades det och jag pratade skrivande med andra skrivande människor. Alltid givande! Jag ser redan fram emot nästa Skrivhäng i Göteborg, den 23 oktober. Kom du med! (Arrangeras av Hedvig van Berlekom och Stina Flodén, besök deras Instagramsidor för mer info).

Bokmässan – lördag

Lördag förmiddag träffade jag min systerdotter Judith (ja, samma Judith som är med i Längtansresan) och min guddotter Doris och hängde lite med dem i den stora barndelen av mässan. Doris kikade in i Pettson & Findus lilla hus, åkte rutchkana och ägnade en stund åt pärlplattor. Vi lyssnade också på Judiths bror (min svåger Rogers son) Peter Alestig i SVD:s monter, där han intervjuade Fikru Maru om boken de skrivit tillsammans – Fem år i fångenskap. Jag köpte förstås ett signerat exemplar. Sedan åt Judith, Doris och jag lunch tillsammans och hade picknick på golvet på andra våningen. Det var helt galet mycket folk på mässan på lördagen och kö överallt – helt klart den mest välbesökta dagen.

Emy Maru, Fikru Maru och Peter Alestig
Galet mycket folk på mässgolvet på lördagen!

Bokmässan – söndag

På söndagen var det min signeringsdag och jag stod i Idus monter med ett snyggt klistermärke – “Jag signerar min bok” under två timmar mellan 11-13 och sålde några böcker till. När jag lämnade mässan på söndag eftermiddag hade jag sålt 20 böcker! Dubbelt så många som förlaget haft med sig, så jag är mer än nöjd. Sålde faktiskt 21 totalt, för jag sålde en på skrivhänget på fredagkvällen också. Fick också med mig ett antal böcker hem från mässan, närmare bestämt…. 20 stycken. Så nu har jag att läsa i höst!

Nöjd författardebutant - Emelie Ljungberg
Nöjd författardebutant – Emelie Ljungberg
Bokhög från Bokmässan
Köpte lika många böcker som jag sålde

Det som var allra roligast med mässan var förstås alla möten med läsare och med andra författare. Det är en speciell känsla att köpa en bok av någon man faktiskt har träffat och fått en relation till och jag blir alltid mer nyfiken på de böckerna än på de stora, heta författarnamnen. Vi är så många som skrivit fantastiska böcker och kämpar för att nå ut i bruset… För är det något man inser efter fyra mässdagar är det vilken otrolig flod av böcker det finns och hur svårt det är att nå ut. Svårt, men inte omöjligt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: