Författardebutant – summering av 2019

2019 närmar sig sitt slut och jag tänkte försöka summera mitt första halvår som författardebutant. Det har varit ett intensivt år, från bokkontrakt till utgivning och marknadsföring av Längtansresan. Den senaste månaden har aktivitetsnivån blivit något lägre på grund av att andra händelser i mitt liv har tagit större plats.

Bokkontrakt – Längtansresan

Men vi backar bandet lite… närmare bestämt till 15 januari. I november 2018 skickade jag mitt manus till flera förlag och i januari började refuseringarna landa i min inbox. Men, en dag satt jag på säljkonferens på jobbet, snabbkollade mina privata mail i en paus och fick syn på ett mail som började: “Hej Emelie! Det är en väldigt stark och gripande bok du har skrivit. En tankeställare för många. Vi är intresserade av att ge ut den….” Mitt hjärta slog dubbelslag och jag hade väldigt svårt att fokusera på konferensen mer den dagen…

En dryg månad senare var mitt första bokkontrakt påskrivet med Idus förlag och jag blev officiellt författardebutant! Strax därefter deltog jag på min första bokmässa som författare – Bokmässan i Ljungskile – utan att ännu ha någon bok att sälja. Våren innebar intensivt arbete med min fantastiska redaktör – Ulrika Jannert Kallenberg – och därefter med förlaget med att designa omslag och få klart inlagan till boken. Jag hittar nästan alltid något litet korrekturfel i böcker jag själv läser och stör mig enormt mycket på om det är många fel, så jag gick igenom inlagan många gånger och tyckte lite synd om stackars Sandra på förlaget som fick stå ut med min petighet. (Och ändå har jag lyckats hitta åtminstone en saknad punkt i den färdiga boken…)

Leverans av de tryckta böckerna

Samma dag som jag gick på semester i början av juli kom leveransen av mina beställda exemplar av de färdigtryckta böckerna hem till mig. Det var en fantastisk känsla! Se filmen om när Längtansresan kommer här:

Sedan följde en intensiv höst med lansering av boken. Höjdpunkten för mig som författardebutant var förstås releasefesten för Längtansresan på Göteborgs Litteraturhus. Festen hade allt jag kunde önska mig – nästan alla mina släktingar, vänner, bekanta och kollegor var där. Jag sålde också hela 78 böcker (tre fjärdedelar förhandsbeställda och en fjärdedel på själva festen)! Det enda jag hade önskat var att kvällen varat längre, så att jag hade hunnit prata med alla. Missade du festen kan du se intervjun med mig här:

Bokmässor och PR för Längtansresan

Jag har varit med på stora Bokmässan i Göteborg. Det var också en riktig höjdpunkt att för första gången få vara där som författare. Jag har även deltagit på flera mindre bokmässor – Bokmässan i Skaraborg/Töreboda, Halländsk Bokmässa i Varberg och Litteraturfestivalen på Ljusfesten i Glommen. Jag har även varit på en signering i Mölnlycke Bokhandel. Trots ganska skral försäljning (förutom på Bokmässan i Göteborg) har det varit fantastiskt roligt att vara ute och prata om boken och träffa andra författare.

Längtansresan på Litteraturfestivalen i Glommen
Jag och Jessica Hindsfors på Litteraturfestivalen i Glommen

Jag har också synts en del i media – en intervju i Tara, en artikel i Göteborgs-Posten, ett radioinslag i Förmiddag i P4 Göteborg, en intervju på sidan villhabarn.se, ett reportage i Chefstidningen och ett debutantporträtt på boktugg.se. Dessutom har jag under tre månader gästbloggat om ofrivillig barnlöshet på 1177 Vårdguiden. Jag har även varit med i ett avsnitt av podden “Jag vill ha barn”. Nu är det bara ett TV-inslag som saknas… 🙂

Längtansresan - jagvillhabarn podd
Inspelning av avsnittet “Längtansresan” i podden “Jag vill ha barn”

Längtansresan har kommit ut som talbok och ett flertal bokbloggare (ingen nämnd, ingen glömd) har läst och recenserat boken. Jag har också fått många fina recensioner på bokus.se och boktipset.se (som syns på bl.a Adlibris). Ett stort tack till alla som har tagit sig tid att recensera boken – det gör mig väldigt glad!

2020 – nytt år med fler aktiviteter

2020 ser jag fram emot att Längtansresan även kommer som ljudbok. Jag kommer också att föreläsa om boken och ofrivillig barnlöshet både på Sahlgrenska och Carl von Linnékliniken. Det känns nytt och lite nervöst, men samtidigt spännande och viktigt. Jag ska vara med på Bokmässan i Ljungskile igen den 3 mars och jag kommer även att synas i ett par artiklar framöver.

Sammanfattningsvis summerar jag 2019 som ett omtumlande och intensivt, men helt fantastiskt år som författardebutant. Jag vill rikta ett särskilt stort tack till alla som har bidragit till att Längtansresan har blivit till (ni är alla med i tackordet i boken) och till alla er som har läst boken och tagit sig tid att höra av er och tala om att ni tycker om den! <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: