Ofrivillig barnlöshet

Många drabbas av ofrivillig barnlöshet

Många drabbas

Förmodligen känner du någon som är drabbad av ofrivillig barnlöshet, du vet bara inte om det, för de flesta lider i det tysta. Uppskattningen är att mellan 10-15 procent av alla par drabbas. Lägg därtill många ensamstående och homosexuella som är ofrivilligt barnlösa så blir det ännu fler. Ungefär två tredjedelar av paren får barn till slut, en tredjedel får det inte. Men oavsett om resan slutar med ett barn eller inte hamnar du i ett utanförskap som vi talar allt för lite om.

Ofrivillig barnlöshet - en sjukdom

Ofrivillig barnlöshet – en sjukdom

Ofrivillig barnlöshet klassas som en sjukdom av WHO. Trots det möts vi barnlösa ofta av oförståelse både från allmänheten och inom sjukvården. Ofrivillig barnlöshet är en utdragen livskris som ofta pågår i åratal och ibland blir livslång. Så mycket skuld och skam är förknippad med barnlöshet och det är lätt att fastna i självanklagelser. Det är min personliga överygelse att vi behöver prata mer om barnlöshet, IVF-försök, infertilitet och missfall, både för att öka förståelsen och för att själva kunna känna acceptans och läka. Jag hoppas att min bok Längtansresan ska bidra till det samtalet.


Här kan du få hjälp

Som barnlös känner man sig ofta förtvivlat ensam. Alla andra får barn, utom jag, tänker man och det är lätt att känna sig misslyckad. Men du är inte ensam och det finns stöd att få. Själv har jag haft stor hjälp av att prata med och träffa andra försökande via olika Facebook-grupper och trådar på Familjeliv om IVF och äggdonation. Det kan också vara skönt att prata med en terapeut om det man går igenom och själv fick jag samtalsstöd via gynakuten efter mina missfall. Via Riksförbundet för Ofrivillig barnlöshet kan du också få mer information och för de som tvingas sluta försöka finns “Andra sidan tröskeln” – föreningen för permanent ofrivilligt barnlösa.

Up ↑

%d bloggare gillar detta: